• 1

Kako učinkovito vključevati in spoznavati svoje stranke? S panelom svojih strank.

Zamislimo si dve konkurenčni podjetji. Prvo ima dolg seznam strank, na katerega tu in tam pošlje kakšen mailing, vpleta promocijska sporočila, včasih vključene stranke razveselijo tudi s kakšnim kuponom za popust pri nakupu. Drugo podjetje se je odločilo za nekoliko težjo, a na dolgi rok učinkovitejšo pot. Svoj seznam strank so preoblikovali v spletni panel, v podjetju pa določili odgovorno osebo za upravljanje te baze. Vključenim strankami se redno »oglašajo«, jih povprašajo za mnenja in njihove navade, njim najprej predstavijo idejo o novem produktu, jih informirajo itd. Zanje te stranke predstavljajo t.i. advisory board. V podjetju jih obravnavajo kot pomembne svetovalce, takšen občutek pa imajo tudi stranke na drugi strani.

Kaj menite, katera stranka, stranka prvega ali drugega podjetja vam bo bolj navdušeno pripovedovala o izdelkih podjetja? Katera vas bo bolj prepričala in vam vzbudila interes za ogled ali pa celo za nakup izdelka?

Kaj je lasten spletni panel?

Marketinški strokovnjaki precej dobro poznajo spletne načine anketiranja, med njimi tudi spletne panele različnih tržnoraziskovalnih hiš. Spletni paneli predstavljajo skupino registriranih oseb, ki so pripravljene sodelovati v (spletnih) raziskavah. Glavne prednosti za podjetja so, da do potrebnih podatkov s (targetiranega) trga pridejo hitro ter na stroškovno učinkovit način. Podjetja pa želimo spomniti in spodbuditi, da lahko do podatkov pridete tudi sami, ne da pri tem vedno pomislite na zunanje izvajalce. Panel lahko postavite na lastnih strankah in s tem pridobite tudi unikatno možnost povezovanja z internimi podatki (npr. podatki z računov...).

Ovire, ki jih je potrebno preseči

Naše izkušnje in stiki v podjetjih nakazujejo, da lastni spletni panel v Sloveniji (še) niso zaživeli. V podjetjih manjka razmišljanja, da niso 'rezervirani' samo za tržno-raziskovalne agencije. Primanjkuje tudi finančnih in kadrovskih resursov, predvsem pa rednih in konsistentnih internih raziskav, ki bi jih v podjetju vodili sami.

Je rešitev »insight community«?

Če bi takšen panel ne bil namenjen samo klasičnemu raziskovanju strank, ampak bi nanj priključili še komuniciranje, ki bi ohranjalo dvosmerno komunikacijo, postane takšna možnost veliko bolj zanimiva in uporabna v širšem smislu. Če bi dobro opravili svoje delo, bi iz strank oblikovali ambasadorje znamke, ki bi širili naš dober glas in predstavljali naše prostovoljno prodajno osebje. Koristi takšnega pristopa so jasne: boljše razumevanje strank, razvoj produktov in storitev v skladu z njihovimi željami in trendi ter gradnja odnosa oz. zvestobe. Temu zagotovo sledi večja prodaja.

Izgradnja takšne »skupnosti« zahteva veliko majhnih korakov: zbiranje kontaktov, pridobivanje soglasij, pošiljanje enostavnih raziskav, spoznavanje odzivnosti strank, kako in na kakšen način jih pritegniti, priprava načrtov... Bomo ujeli ta trend ali ga preprosto preskočili? Ali pa ga morda prilagodili in oblikovali svojo verzijo vpletanja in spoznavanja strank?

Geni je o tem govorila na mesečnem srečanju DMS. Oglejte si njeno prezentacijo in posnetek z dogodka:


Preverite še:
Kontakte strank preoblikujete v lasten spletni panel
Spletni panel, da ali ne?

ARHEA. ment O r

uporabno znanje

ARHEA.mentor pošiljamo že več kot 500 »marketingašem«, prodajnikom, odločevalcem, raziskovalcem, ki sledijo raziskovalnim trendom, poznajo trg in razumejo svoje kupce.

Arhea mentor

Vpiši se med prejemnike!

Vam je zapis všeč?

ARHEA. ment O r

Pošiljamo ga že več kot 500 »marketingašem«, prodajnikom, odločevalcem, raziskovalcem, ki sledijo raziskovalnim trendom, poznajo trg in razumejo svoje kupce.

Brezplačno prejemajte koristne nasvete, informacije o dogodkih in trende s področja trženjskih raziskav.

S prijavo se strinjate s pogoji prijave.

Klik na gumb

:)

Klik na vodič nalepko

:)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih OK